Devrim KARA
Kütüphane Sorumlusu
Köyceğiz İlçesinde Kütüphanenin Tarihçesi:
Halk Kütüphanesi 1962 yılında Milli Eğitim Bakanlığı adına Unicef teşkilatı tarafından beslenme amaçlı baraka şeklinde yaptırılmış olup 03 Eylül 1962 yılında kütüphane olarak hizmete sunulmuştur. Kapalı kullanım alanı 117.72 m² olan bu baraka yapıda hizmetini sürdürmüştür. Binanın mülkiyeti Özel İdare’ye ait olup irtifa hakkı Atatürk İlkokulunundur. Hiçbir materyalin olmadığı baraka kütüphanede Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanan bir öğretmen çalışmalarını kendi imkanlarınca temin ettiği o zamanın sevilerek takip edilen dergileri olan “Tarkan, Kara Murat, Zagor, Teksas” v.b. yayınları raflara koyarak işe başlamış böylece halkın ilgi ve alakasını çekmeye çalışmıştır. Sonraları “Köyceğizi Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği” tarafından sağlanan masa ve sandalyeler, satın alınan Ansiklopedi, kitap gibi yazılı materyallerle halkın ve öğrencilerin ilgi odağı haline gelen bir kurum olmuştur. Bakanlıkça gönderilen ödeneklerle ihtiyaçlar giderilmiş günbegün artan okuyucu sayısıyla “ Köyceğiz Çocuk ve Halk Kütüphanesi” adı altında faaliyetine devam etmiştir. 1992 yılında önceleri Halkevi olarak kullanılan daha sonraları da Hükümet konağı olarak hizmet veren binaya taşınmış, 1998 yılı ortalarında da Kültür Bakanlığı Kütüphane Tip Proje olarak yaptırılan Yeni Mahalle Abdi İpekçi Caddesindeki halen hizmet vermekte olduğu modern yapıya taşınmış hizmetine orada devam etmektedir.
Kütüphane’nin Bugünkü Durumu:
Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Kütüphane Tip proje olarak İlçemiz Yeni Mahalle’de günümüz modern kütüphanecilik standartlarına uygun olarak inşa edilmiş ve 1998 yılı Mayıs ayında şimdiki hizmet binasına taşınmıştır.
Kullanım alanı olarak 1519m² arsa üzerine yaklaşık 400m² ‘lik inşaat alanına sahip hizmet binamızın Bodrum Katında; Kalorifer Dairesi, Sığınak, Arşiv, Kitap Deposu, Malzeme Odası, Zemin Katta; Giriş Holü Küçükler Okuyucu Salonu, Konferans Salonu, Tuvalet ve Lavabolar Birinci Katta ise; Büyükler Okuyucu Salonu, İnternet Erişim Merkezi ve Satranç, Gazete Okuma Odası, Çocuk Oyun Odası, Teknik Hizmetler Odası, Yazı İşleri Odası, Müdür Odası ve Tuvalet, Lavabolar bulunmaktadır. Ağaçlandırma çalışmalarıyla güzel bir görünüme kavuşan kütüphane bahçesi okuyucular içinde sakin ve huzurlu bir ortam sunmaktadır.
İlçe Halk Kütüphanemiz 16.10.1998 tarih ve 1062 sayılı Bakanlık onayı ile Cumhuriyetimizin 75.y ılına atfen “Köyceğiz 75. Yıl İlçe Halk Kütüphanesi” adıyla hizmet vermektedir.
Kütüphanelerin Amacı Ve İşlevleri:
Kütüphanelerin ilk bakışta amacının kültür değerlerine yönelme olduğu sanılmakla birlikte, iki temel nedene ve amaca yönelmişlerdir.
1- Ekonomi, ticaret, eğitim, bilim, politika gibi her türlü toplumsal uygulama alanları ile ilgili gerekli belge ve bilgileri toplayıp saklamak ve bu uygulamalara yardımcı olmak.
2- Her türden, düşünme, sanat, bilgi ürünlerini toplayıp,saklamak ve bunların tek tek insanlar,toplumlar,ülkeler arasında paylaşılmasını,aktarılmasını sağlamaktır.
Kütüphanelerin temel görevleri:
1-Kütüphaneler her türlü bilgi ve belgeyi toplayıp saklar.
2-Topladıklarını düzenler.
3-Toplayıp düzenlediği ilgilerle kullanıcıları yararlandırır.